П’ятниця, 29 Березня, 2024

Українців зобов'яжуть замінити паспорти у формі книжки: проект закону

17 травня цього року у Верховній Раді України був зареєстрований Проект Закону № 10311 «Про паспорт громадянина України у формі книжечки». Ініціатором законопроекту став Володимир Гройсман.

Як повідомляє kyivyes.com.ua, документ накладає обмеження на терміни дії старих паспортів-книжечок. Проект, у якому йдеться про обов’язкову заміну паспортів українців на нові ID карти, вже оприлюднено на офіційному сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, паспорти жителів України будуть планомірно обмінюватися на біометричні картки нового зразка.

Раніше ми повідомляли про можливості подорожей у низку країн за ID карткою замість закордонного паспорта. Це актуально для тих, хто не встиг оформити закордонний паспорт, або не має його взагалі.

У разі, якщо законопроект буде підтримано, то особам при досягненні 25-річного чи 45-річного віку, не будуть вклеювати в паспорт нові фотокартки, як це було раніше, а замінять документ на пластикову ID карту. При цьому бажання власника паспорта братися до уваги не буде.

паспорт

Нові норми не торкнуться громадян старших за 45 років. За їхніми паспортами старого зразка уряд пропонує закріпити довічний статус. Проте це не стане на заваді добровільному оформленню ID паспорта.

Крім цього, у разі втрати паспорта, зміни прізвища чи непридатності паспорта для подальшого використання, громадянину буде видаватися тільки  паспорт нового зразка у вигляді ID картки.

Зазначимо, що усі категорії осіб можуть замітити старий паспорт на ID-картку за власним бажанням, не очікуючи терміну обов’язкової заміни. Для цього треба звернутися до  територіального підрозділу ДМС або центру надання адміністративних послуг. Нагадаємо, що паспорт нового зразка має більше можливостей, ніж традиційна «книжечка». Зокрема, як вже зазначалося, ID картка є альтернативою закордонному паспорту при виїзді за кордон. Проте наразі це стосується лише декількох країн, з якими укладено відповідні домовленості

.,.,.,.