Четвер, 28 Березня, 2024

Відлуння президентських виборів

Настали новинні тижні, переповні обговореннями першого туру виборів президента України. Напевно, Kyivyes.com.ua не варто бути пророком і переконувати всіх, що вибори президента – справа надзвичайної важливості і що його підсумки будуть ще довго на слуху мало не кожного українця.

Абстрагуючись від непотрібних суперечок, хто більше потрібен Україні, Порошенко чи Зеленський, ризикнемо зауважити, що українці за останні півтора десятка років пройшли значну і повчальну школу підготовки та участі у виборах. І, незважаючи на розчарування, мають свої досягнення, що доводять, що в країні повільно, але встановлюється демократія, як би деякі не опиралися їй.

По-перше, підсумки президентських виборів стали, нарешті, непередбачуваними, як в якій-небудь європейській країні, де перемогла демократії.

По-друге, українські медіа-ресурси підтримували різних кандидатів в президенти, а кандидати могли відверто і різко висловлюватися один про одного на всіх національних каналах і їм нічого за це не було.

По-третє, численні журналісти-розслідувачі мали можливість бити чинного президента в найболючіші місця, так не було ніколи. Конкурували між собою не тільки журналісти-розслідувачі, а й соціологічні служби, намагаючись при публікації своїх досліджень бути неупередженими, щоб їм довіряли надалі. А ще невід’ємним елементом нинішньої виборчої кампанії стали екзит-поли. І як результат, на минулих виборах майже не було фальсифікацій.

До того ж українці гордо і, якщо треба було, агресивно користувалися своїм правом на виборах, бо розуміють, що від них щось залежить. Це стало частиною української культури.

Важливо, то, що навіть близькі люди і нерозлучні друзі голосували за різних кандидатів і вчилися жити з цим, різними поглядами на подальше існування держави. Чого бракує так це того, щоб той, хто програв кандидат привітав виграв з перемогою. Ще б пак соцмережі вгамувалися і перестали вважати людей з іншою позицією своїми ворогами.

.,.,.,.