П’ятниця, 29 Березня, 2024

Головне, що потрібно знати про розмінування Київської області

Вже другий місяць поспіль відбувається розмінування території Київської області. Піротехніки всюди знаходять сотні вибухонебезпечних предметів — у землі, будинках та дорогах. Незважаючи на це, майже щодня трапляються нещасні випадки серед мирних жителів, які підриваються на мінах. Тому мер Києва Віталій Кличко закликає людей бути обережними та їздити лише до розмінованих зон, пише kyivyes.com.ua.

Скільки вибухонебезпечних предметів вдалося знешкодити та куди безпечно повертатися?

Під час окупації Київської області росіяни спеціально мінували міста та села, щоб завдати більше шкоди мирним жителям та українській армії, а також вивести з ладу об’єкти соціальної інфраструктури. Станом на 5 травня піротехніки виявили там понад 30 тис. вибухонебезпечних предметів. Вони щодня проводять розмінування за допомогою спеціальної техніки. Завдяки цьому було знайдено велику кількість боєприпасів у Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах під Києвом, які найбільше постраждали внаслідок дій окупантів. 

Крім піротехніків, розмінуванням займаються військовослужбовці Національної гвардії України. Одного разу вони виявили цілий склад боєприпасів у селі Королівка.

«На місці було знайдено близько 100 ящиків зі снарядами 125 калібру. Там лежало багато зброї та боєприпасів», — повідомили вони стосовно цього.

Наразі більшість територій Київської області заміновані. Згідно з інтерактивною картою роботи щодо виявлення вибухонебезпечних предметів були повністю закінчені лише у Вишгородському, Бориспільському, Білоцерківському, Фастівському районах. Тепер туди можна повертатися місцевим мешканцям та всім, кому необхідно виїхати за межі Києва. А от в інші райони поки що рекомендується не їхати через високу мінну небезпеку.

Які місця заборонено відвідувати у Київській області у зв’язку з розмінуванням?

У зв’язку з військовим станом та наявністю великої кількості мін на територіях Київської області влада столиці закликає людей не відвідувати деякі місця. За словами мера Києва Віталія Кличка, до них відносяться зелені зони (парки, сади, ліси), де найчастіше окупанти залишають боєприпаси. Також не можна відвідувати цвинтарі у місцях, в яких відбувалися активні бойові дії. Там піротехніки також знаходять багато боєприпасів.

«Гуляти там небезпечно, бо залишилися вибухонебезпечні предмети, там було мінування. Ці зони є небезпечними, прохання їх не відвідувати», — повідомив Кличко.

Крім зелених зон і цвинтарів, співробітники київської військової адміністрації закликають людей поки що не повертатися в ті села та міста під Києвом, які були тимчасово окуповані і зараз перебувають на стадії розмінування. Є велика ймовірність, що там залишилися вибухонебезпечні предмети.

Скільки часу потрібно на повне розмінування районів Київщини?

За останні два місяці піротехніки змогли розмінувати меншу частину території Київської області. За словами голови Київської ОДА Олександра Павлюка, вони продовжують шукати сотні вибухонебезпечних  предметів. Основні роботи будуть закінчені у травні. Проте, оскільки більшість мін ще не знайдено, розмінування може тривати до кінця року.

«По решті території термін великий, можливо, до кінця року. Тому що це 743 тисячі кілометрів, де передбачається можливість небезпечних об’єктів. Наразі ми розмінували приблизно 1200 га», — повідовив він.

Якщо ж росіяни відновлять спроби захопити Київську область або ж роботи не будуть закінчені наприкінці 2022 року, то розмінування може тривати кілька років поспіль. Тому перед тим, як вирушати в інші регіони під Києвом, варто переглянути інтерактивну карту з виявлення боєприпасів, яку створили співробітники Державної служби України.

.,.,.,.