Вівторок, 19 Березня, 2024

Думка мера та політиків: наскільки можливий повторний наступ на Київ?

Правильна тактика дій, патріотизм та взаємопідтримка українських захисників допомогли запобігти штурму Києва, але на цьому війна не закінчилася. Окупанти продовжують обстрілювати східні регіони України. Незважаючи на те, що кияни повернулися до звичного життя, у Генштабі готуються до різних сценаріїв продовження війни, зокрема й наступу на Київ. Мер міста та політики говорять про це наступне kyivyes.com.ua.

Президент України: «Немає гарантій, що Росія знову не спробує захопити Київ»

Через місяць після початку війни російські війська залишили територію Київської області. Завдяки цьому у Києві та найближчих містах відновилася робота транспорту та соціальної інфраструктури. Але, на думку Зеленського, це є лише першим кроком до перемоги у війні з Росією. Він кілька разів говорив про те, що українські захисники мають бути готовими до всього і продовжувати боротися за свободу та незалежність України на окупованих територіях. Президент України не гарантує, що більше не буде повторного наступу на Київ. За його словами, все залежить від воєнної ситуації на Донбасі.

Якщо росіяни зможуть захопити багато територій на сході, тоді їм буде легше наблизитися Києва. Зеленський впевнений, що результати війни у ​​східних регіонах остаточно визначать, чи відбудеться повторний наступ на столицю України.

«Все вирішить битва за Донбас», — підсумував Володимир Зеленський.

Володимир Кличко: «Київ залишається головною метою Росії»

Незважаючи на те, що в Києві рідше звучать сигнали повітряної тривоги і вже давно не чути вибухів, Віталій Кличко поки що не може гарантувати повну безпеку киянам, які повертаються додому. Про це він повідомив журналістам видання CNN. За його словами, до міста повернулося 1 млн киян, але це не означає, що більше немає загрози вторгнення військ РФ. Володимир Кличко впевнений, що доки триває війна, росіяни не відмовляться від мети захопити Київ. Після першої невдалої спроби це зробити на Київщині вони змінили тактику військових дій. Тепер усі російські війська знаходяться на сході, звідки відновили наступ на українські міста та села у напрямку Києва.

«Окупанти можуть атакувати місто будь-якої миті, будь-якої секунди», — сказав він в інтерв’ю американським журналістам.

Також Володимир Кличко нагадав, що все ще залишається можливість здійснення росіянами ядерного удару по Києву. У зв’язку з цим збереження безпеки мирного населення Києва стало на сьогодні одним з головних завдань для українського уряду:

«Безпека зараз є головним пріоритетом… Так, звичайно, ми турбуємося і сподіваємося, що наші воїни захистять нас, але ризик все одно є, і без наших партнерів, без США та європейських країн ми не виживемо», — сказав з цього приводу мер столиці. 

Вадим Денисенко: «Наразі немає перспектив наступу на Київ»

В Україні настала довготривала фаза війни, поки у східних регіонах відбуваються бої, в більшості інших люди повернулися до звичного життя. Саме тому на думку радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенко наступу на Київ не буде. До того ж, як повідомили українські ЗМІ, війська РФ продовжують зазнавати значних втрат і змушені відступати в деяких населених пунктах на сході. Наприклад, нещодавно вони залишили Харків.

Олексій Арестович: «Ймовірність наступу на Київ все ще обговорюють»

Керівник Офісу Президента вважає, що важливо розрізняти плани та можливості РФ у цій війні. Оскільки Київ є столицею України, уряд Росії може знову дати наказ захопити місто — відправить сюди свої війська. Але в результаті росіяни, скоріш за все, знову програють:

«Це буде абсолютно безглуздим самогубством. Тому що це величезна дурість, навіть якщо буде кілька тисяч військ. Вони не підуть на це після стількох втрат і не зможуть оточити місто для подальшого захоплення. Вони можуть мати лише плани: «Добре було б знову…», — сказав Арестович.

У будь-якому разі українська армія досить добре підготовлена ​​для того, щоби відбити атаку ворога. До того ж, військове керівництво Києва підготувало план оборони у разі повторного наступу на Київ. Під час перших спроб армії РФ захопити столицю українські військові врахували усі помилки. Оборона міста буде ще більше посилена, як і підготовка до її здійснення:

«Завдання з підготовки до оборони тепер ставитимуть як військові, так і цивільні», — додав глава Офісу президента з цього приводу.

.,.,.,.