Вівторок, 19 Березня, 2024

Коли та як у Києві вирішать проблему дефіциту бензину?

На початку травня на київських заправках виникла проблема — дефіцит бензину. Як пізніше з’ясувалося, це відбулося через війну та зруйновану систему нафтопродуктозабезпечення, яка регулювала поставки бензину з Росії та Білорусі. Про це повідомив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн. Через кілька тижнів, повідомляє сайт kyivyes.com.ua, представники міської влади знайшли оптимальний спосіб, як відновити постачання бензину до столиці України.

Ситуація з покупкою бензину на АЗС у Києві

Останні 2 тижні киянам доводиться стояти у величезних чергах на заправках.

Бензин дають по талонах в обмеженій кількості — по 10 літрів на кожну машину.  У великих АЗС можна купити паливо через спеціальну програму — карту лояльності, але, на жаль, також з обмеженнями.

Через дефіцит бензину ціни на деяких заправках вищі, ніж на інших. Також у місті тимчасово діє ще 1 обмеження — заправлятися можна лише 3 рази на день з інтервалом не менше 3 годин. При цьому на всіх заправках Києва завжди є можливість заправитися, тому рекомендується переглядати карту наявності бензину.

Як міська влада планує збільшити постачання бензину до Києва?

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, міська влада прийняла рішення створити протягом найближчих кількох місяців додатковий стратегічний запас палива, який неможливо буде знищити або якимось чином пошкодити, навіть у період війни.

Оскільки у Києві згоріли всі станції зберігання нафтопродуктів, найближчим часом буде автоматизований процес постачання бензину з європейських країн. Якщо раніше його постачальниками були Росія та Білорусь, то тепер у Київ ввозитимуть нафтопродукти з країн Європи.

«Зокрема, під час засідання Кабінет міністрів погодив необхідні регламенти для завезення пального з Азербайджану, країн Перської затоки та Близького Сходу», — повідомив з цього приводу прем’єр Денис Шмигаль.

Наразі відбувається робота з вузлами навантаження на залізниці та новими маршрутами через порти Чорного моря, Балтики та Адріатики. Система логістики трохи змінилася, тому потрібен час на вирішення багатьох організаційних питань, пов’язаних з доставкою бензину.

Коли у місті закінчиться дефіцит бензину?

Поки що відбувається закупівля та організація постачання бензину до Києва. За словами представників міської влади, це може тривати ще 2-3 тижні. Оскільки залишилося розібратися з завданнями у сфері логістики, бензин має з’явитися на заправках до кінця травня. Про це повідомив директор київської консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн:

«Поки що ще 2-3 тижні буде складна ситуація. Компанії законтрактували великі обсяги палива, які зараз лежать у портах та на нафтопереробних заводах Європи, але немає транспорту, щоби привезти в Україну», — сказав він.

Що буде з цінами на бензин?

У зв’язку з дефіцитом бензину відбулося зростання цін. Наразі киянам доводиться платити на 2-5 грн більше за літр, ніж раніше. Також відомо, що міська влада відмовилася від держрегулювання цін на бензин до того моменту, поки проблему з його постачанням не буде вирішено. В уряді очікують, що в подальшому ціни не будуть перевищувати 52 грн за літр. Передбачається, що ціна за бензин значно не зміниться протягом найближчих кількох місяців. 17 травня про це заявила Міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі телемарафону, як повідомили українські ЗМІ.

.,.,.,.