Четвер, 28 Березня, 2024

План дій водія для отримання водійських прав

Власник автомобіля, за чинним українським законодавством, допускається до керування транспортним засобом після отримання водійського посвідчення. Відсутність документа є вагомим приводом для конфіскації автомобіля і застосування адміністративної відповідальності до порушника. Тому перш, ніж сідати за кермо важливо пройти навчання в автошколі та скласти іспити в сервісному центрі МВС для отримання водійських прав.

Теоретичні та практичні іспити

До екзаменаційних тестів допускаються громадяни, які пройшли медкомісію і закінчили курси в спеціальному навчальному закладі – автошколі. Відповідно до нових правил абітурієнти з поважних причин не здатні відвідувати автошколу для проходження практичних занять допускаються до здачі екстерном.

Отримання водійських прав категорії C, D і A є без відвідування автошколи громадянам, які закінчили спеціалізований автомобільний ВНЗ і успішно склали практичну та теоретичну частину в сервіс-центрі МВС. З цією метою пред’являється диплом відповідно до пройденого навчання і виписка, що підтверджує успішне проходження іспитів.

Теоретична частина тестів проводиться на комп’ютері, програмне забезпечення якого в довільному порядку вибирає питання. Майбутній водій повинен укластися в 20 хвилин, допустивши не більше 2 помилок. Якщо тестування пройде успішно, екзаменований переходить до практичної частини водіння в реальних міських умовах. Важливо довести вміння застосовувати на практиці отримані теоретичні знання.

Правила отримання нових і заміни старих документів

Отримання нових прав або дублікатів в разі втрати основного документа має на увазі звернення до сервісного центру МВС. В останньому випадку потрібно діяти без зволікання, так як за водіння автомобілем без водійського посвідчення передбачаються серйозні штрафні санкції.

Щоб отримати водійське посвідчення при зверненні в сервіс-центр заявник повинен потурбуватися про наявність наступних паперів:

  • грамотно заповненої заяви стандартного зразка;
  • 4 фотографій стандартного формату 35х45 мм;
  • медичної довідки, що підтверджує допуск до керування колісними транспортними засобами;
  • витягу з Єдиного реєстру МВС про проходження навчання в автошколі;
  • цивільного українського паспорта або документа здатного повноцінно замінити його;
  • чека, що підтверджує оплату зборів, податків, послуг.

Більш детально дізнатися, як проходить отримання водійських прав можна на AUTO.RIA №1 серед сайтів автомобільної сфери в Україні. Тут же можна придбати нове авто або продати свою стару машину. За рахунок значної бази транспорту сайт забезпечує 1400 успішних угод з автомобілями щодня.

Додаткові нюанси заміни прав

Щоб замінити втрачені або прострочені права автолюбитель повинен враховувати наступні моменти:

  • Водії, які працюють на підприємствах, повинні надати довідку з постійного місця роботи. Остання містить інформацію про транспортний засіб і його реєстраційний номер.
  • Приватним власникам автомобілів потрібно надати реєстраційний документ на транспортний засіб.
  • Автолюбителі, що тривалий час не керували транспортним засобом, мають право замінити документи, тільки здавши теоретичну і практичну частину іспитів повторно. У випадку зі зміною паспортних даних потрібно надати документ, що послужив причиною таких змін. Зазвичай це свідоцтво про одруження крім випадків, коли водій вирішив сам змінити ім’я або прізвище.

Заборона на керування транспортним засобом

Автомобіліста можуть відсторонити від управління автомобілем і вилучити існуюче водійське посвідчення в наступних ситуаціях:

  • якщо здоров’я автолюбителя не дозволяє безпечно керувати транспортним засобом за висновком медичного обстеження;
  • тимчасове вилучення посвідчення через порушення правил дорожнього руху з можливістю відновлення документів по закінченню встановленого періоду.

Українські права для іноземців

Іноземним громадянам, які отримали посвідку на проживання в Україні для управління автомобілем потрібно отримати посвідчення відповідного зразка. При цьому повторне складання теоретичної і практичної частини іспитів не обов’язково.

Звертаючись до сервісного центру МВС, водій повинен підготувати:

  • правильно заповнений бланк заяви;
  • водійське посвідчення закордонного зразка;
  • медичну довідку про проходження обстеження;
  • стандартні кольорові фотографії;
  • екзаменаційну картку;
  • український і закордонний паспорти;
  • платіжки про сплату послуг сервіс-центру.

Сама процедура заміни документів не займає багато часу при наявності повного пакету документації. Після отримання водійських прав українського або європейського зразка водій може законно управляти автомобілем в Україні.

.,.,.,.