Вівторок, 19 Березня, 2024

Сесія Київради: що буде з райрадами

В Київській міській раді, останнім часом назбиралось дуже багато важливих питань, які потрібно негайно вирішувати. Серед них і вдосконалення системи управління районами столиці, через створення колись ліквідованих райрад, пише kyivyes.com.ua.

Найбільше часу зайняло саме обговорення нового закону про райради. По цьому питанню не буде одного голосування, а цілий ряд різних проєктів, які потрібно ухвалити. Першим ділом створити комісію, яка на законодавчому рівні опише обов’язки, які виконуватимуть голови райрад. Навколо цього питання і були найбільші дискусії серед депутатів. 

Важливо згадати, що у дискусії участь брали не лише депутати Київської міської ради, але й народні депутати України.  Партію «Слуга народу» на місцевих слуханнях представляв Микола Тищенко. В цілому президентська партія виступає проти прийняття відповідного законопроєкту і поновлення райрад. Тищенко наголошує, що процедура відбулася з порушеннями і не може бути визнана дійсною. Також розгляд такого виду місцевого самоврядування в Києві депутат бачить не логічним. Пояснюючи це тим, що більше десяти років назад в Києві ліквідували райради, адже вони були малоефективними. 

Леонід Ємець, який якраз і відповідає за дотримання регламенту в Київраді і очолює групу, що працює по цьому питанню запевнив, що всі процедури відбулися так, як прописано в законі. Він переконав всіх присутніх, що питання з райрадами буде вирішуватись виключно в межах дозволених правовими нормами і законами України. 

Своє слово сказав і мер столиці Віталій Кличко. Підкреслив, що здається не всі в країні розуміють значення слова самоврядування. Як приклад пояснив, що в Нью-Йорку – мер міста звітує перед громадою, а не перед президентом. Вже не вперше звинуватив Центральну владу у намаганнях тиснути на мера столиці. Тому виходячи з цього всього – протистояння між Кличком і командою президента триває. 

Найближчим часом депутатам потрібно прийняти три важливі рішення: 

  • Створення спеціальної групи, яка займатиметься процесом напрацювання повноважень майбутніх райрад. Ухвалити склад групи, депутатам прийдеться, як можна скоріше.  Адже до кінця березня, комісія вже повинна закінчити свою роботу і представити докладний звіт самим депутатам в КМДА. За попередньою інформацію, вибори в райради планують провести вже цього року в жовтні місяці. 
  • До того часу, як пройдуть вибори і переможці на своїх посадах почнуть виконувати покладені на них обов’язки, хтось повинен виконувати повноваження самоврядування. Тому депутатами, також будуть відібрані уповноважені особи, які на час перехідного періоду, виконуватимуть роль міського виконавчого органу на місцях. 
  • Довести до кінця питання по створенню райрад. Такі органи існують в усіх великих містах країни, де є райони. Тому чиновники та ініціатори даного законопроєкту переконані, що таке рішення є законним та конституційним. Головне завдання налагодити ефективну співпрацю між підрозділами. Та прискорити і покращити алгоритм дій від прийняття рішення до його виконання. 
.,.,.,.