П’ятниця, 29 Березня, 2024

ПВХ труби, що потрібно знати

При будівництві стаціонарного басейну не обійтися і без монтажу зносостійкого трубопроводу для водопостачання. В першу чергу, визначаються з матеріалом, з якого повинні бути виготовлені труби. На зміну виробам із сталевого сплаву прийшов більш довговічний полівінілхлорид. Він має малу вагу, безпечний для здоров’я людини і не схильний до корозійних процесів.

У чому укладені основні плюси ПВХ-труб?

  1. Матеріал інертний щодо агресивних хімікатів, масел і кислот, при контакті з ними немає ризику появи небезпечних для здоров’я сполук;
  2. Полівінілхлорид не змінює склад води, тому що не виділяє в неї ніяких речовин;
  3. Немає проблеми перенасичення води залізом і кальцієм, як у випадку зі сталевими трубами;
  4. За рахунок гладкості внутрішньої поверхні ПВХ-труб всередині них не скупчується сміття і наліт, а значить, не розвиваються патогенні бактерії і грибки;
  5. Мала вага виробів спрощує транспортування і монтаж;
  6. У порівнянні з поліпропіленом, полівінілхлорид гірше горить, і, в разі виникнення пожежі, матеріал можна загасити швидше;
  7. Труби з ПВХ не бояться температурних перепадів і високого тиску (до 20 бар). Гідроудари пом’якшені;
  8. Завдяки низькій теплопровідності тепло довше зберігається в трубах (в порівнянні зі сталевими аналогами);
  9. Немає потреби в покритті трубопроводу антикорозійною емаллю;
  10. Монтаж проводиться шляхом холодного зварювання, клейовим способом, або за допомогою фітингів – без спеціального обладнання.

Полімер, з якого виробляються труби, відрізняється демократичною ціною, а служить не менше 50 років. Однак, при установці рекомендується врахувати і такі особливості виробів:

  • PVC-труби чутливі до механічних пошкоджень: в разі деформації знадобиться установка муфти на ділянку з течею;
  • температура води не повинна бути занадто високою або занадто низькою.

Як правильно підібрати труби з PVC для басейну?

В першу чергу, рекомендується звернути увагу на виробника виробів. Не варто економити на якості, купуючи продукцію сумнівного походження. Фітинги та труби одного бренду – запорука простого і швидкого монтажу.

Підбираючи конкретну модель ПВХ-труби, важливо правильно розрахувати її внутрішній діаметр. Даний показник залежить від габаритів чаші басейну і варіюється в межах від 16 до 100 мм. Враховується швидкість потоку води і її витрата, при цьому необхідно знати пропускну здатність фільтраційної системи водойми. Якщо труба буде занадто вузькою, порушиться циркуляція води, а надмірно широкий трубопровід призведе до утворення повітряних пробок.

г

Як проводиться монтаж труб ПВХ для басейну?

Трубопровід встановлюється на тривалий термін, і не передбачає сезонного демонтажу. З цієї причини, його прокладають нижче рівня промерзання грунту, а всі елементи з’єднуються між собою клейовим складом. Така методика ще називається “холодним зварюванням”.

Щоб правильно вибрати клей, варто звернути увагу на його призначення, швидкість схоплювання і компоненти, що входять до складу. Як правило, клей складається з полівінілхлориду, розчиненого в бутаноні, оксолані або циклогексаноні. Якщо склейка проводиться в умовах кімнатної температури повітря, схоплювання триває близько 4 хвилин. Підвищення температури прискорює процес. Колір клейового складу також має значення, краще вибирати клей, який стає прозорим після висихання.

Підготовка ПВХ-труб до склеювання

Процедура проводиться в сухому приміщенні, з температурою повітря не нижче +5 градусів Цельсія. Відрізавши потрібну довжину труби, зріз ретельно шліфують, прибираючи задирки. Трубопровід збирається без нанесення клею, потрібні для з’єднання ділянки відзначаються маркером. Перед склеюванням полімер знежирюється, клейовий склад перемішується. Тонким шаром клей наноситься на розтруби фітингів, а потім – на саму трубу. Деталі збираються без обертань, і протягом десяти секунд утримуються щільно один до одного. Через 15 хвилин можна перемістити зібраний трубопровід на місце його монтажу.

Воду в систему подають по закінченні доби з моменту склеювання. Рекомендується провести випробування трубопроводу на міцність, пустивши воду під тиском.

.,.,.,.