Четвер, 28 Березня, 2024

На скільки збільшиться зарплатня вчителя наступного року?

Ще в листопаді Верховна Рада України прийняла рішення про збільшення зарплат освітянам. Цю статтю витрат назвали однією з найбільших у бюджеті. Чи стануть у новому році вчителі багатшими – читайте на kyivyes.com.ua.

2019 року держава планує виділити 129 мільярдів гривень для вчителів. Гроші будуть надаватися місцевим бюджетам  у вигляді субвенцій. 

Цей вид допомоги надає можливість державі дати кошти місцевим органам влади. На відміну від дотацій, які регіональні уряди могли не повертати, субвенції, у разі нецільового використання, потрібно буде повернути. Тобто вже є певна гарантія того, що гроші дійсно потраплять на зарплатні картки освітян. 

В 2019 році кількість субвенцій виросла на 13%. 

В уряді кажуть, що якщо гроші після оплати праці вчителям ще будуть лишатися, тоді місцевий уряд повинен буде їх витратити на покращення умов навчання. Грубо кажучи, всі залишки потрібно буде витратити на нові дошки, спортивний інвентар чи препарати для хімічних кабінетів шкіл. 

Зарплатня ж вчителя в середньому зросте на 8,28%. Точніше, збільшиться тарифний коефіцієнт кожного освітянина. 

Неможливо прорахувати одну цифру для всіх (у кожного – свій тарифний розряд і свій коефіцієнт). Наприклад, у працівників освіти установ середньої освіти розряди від 10-го до 18-го.

Але якщо брати конкретику, то, наприклад, базовий посадовий оклад вчителя вищої категорії (14-й розряд) зросте з 4264 грн до 4649 грн, тобто на 9%. І це – нетто-сума, без урахування підвищення (9%) посадових окладів педагогів в 2019 році, а також застосовуваних надбавок, доплат.

Також в цьому році надбавки за роботу будуть отримувати освітяни, що мають наукові ступені або викладають за стандартами Нової української школи. 

Зростуть також надбавки за вислугу. Так цього року сума заохочень буде коливатися в рамках 5-30%.

.,.,.,.