П’ятниця, 29 Березня, 2024

Окупанти вбивали мирне населення та ґвалтували дівчат: як живе звільнений Макарів

Завдяки обороні Макарова російські війська не пройшли до столиці. Після місяця запеклих боїв, вони відступили. Однак залишили після себе руйнування та смерть. Як живе звільнений Макарів, читайте у матеріалі на сайті kyivyes.com.ua.

Сильні руйнування та постійні обстріли

Населений пункт зазнав доволі сильних обстрілів, які протягом цілого місяця майже не припинялися. За словами місцевих мешканців, окупанти гатили і вдень, і вночі. В свою чергу за даними місцевої влади, війна вразила не менше 40% всіх будівель міста. Немає жодного неушкодженого адміністративного приміщення. Пошкоджені навчальні заклади, зруйновані дитячі садочки. Також знищено лікарню.

Наразі у Макарові відсутня електроенергія, газ,  теплопостачання, вода, зв’язок. Також немає інтернету. Не працюють магазини та  аптеки. Наразі умови для життя в місті відсутні. При цьому в місті знаходиться близько 1000 осіб. Проте це у 15 разів менше ніж до війни. Людей  забезпечують  гуманітарною допомогою.

Російська армія у Макарові

В місті 2 мікрорайони знаходилися під контролем окупантів. Їх територія займає приблизно 20% міста. На  іншій частині Макарова знаходилися українські військові, які щодня вели вуличні бої з окупантами.  Позиції ВСУ щодня регулярно обстрілювали з різної зброї. Зокрема з «Градів», «Ураганів» та мінометів. Тому місто зазнало катастрофічних руйнувань. Крім того, захисникам Макарова було дуже важко через те, що в них не було зв’язку з районною владою та  Києвом. Незважаючи на це  наші захисники  трималися до останнього. Хлопці вірили у перемогу.

Поки наша армія вела бої, росіяни забирали у місцевих їжу та цінні речі. Могли забрати автомобіль. В селі Андріївка, що біля Макарова, чоловіків допитували у підвалі, а потім розстрілювали. Їх тіла навіть не давали забрати. Також в місті знаходили тіла зґвалтованих та  вбитих дівчат. За підрахунками місцевої влади, росіяни вбили у Макарівській громаді не менше 100 людей.  На жаль, щодня в місті знаходять тіла загиблих.

Крім того, відходячи з Макарова  окупанти все замінували. Тому наша армія проводить зачистку територій. Наші військові потрапивши на окуповану частину населеного пункту, виявили багато загиблих у підвалах.  По словам українських військових, російські війська часто кидали до цих підвалів гранати. Хоча там ховалися мирні мешканці. Зокрема жінки з дітьми.

Також деякі мешканці громади загинули на Житомирській трасі, коли намагалися виїхати. Тікаючи від окупантів, вони потрапили під обстріли. Також місцеві розповідають, що російські війська розстрілювали мирних громадян, які траплялися на їх шляху.

Завдяки діям ВСУ окупантів вдалося розбили на околицях Макарова. Також наші військові  спалили багато військової російської техніки.  Після чого вороги самостійно залишили окуповані села та населені пункти.За словами мера Макарова, повертатися в місто зараз не можна. Тут проводитися розмінування та інші необхідні заходи.

.,.,.,.