Вівторок, 19 Березня, 2024

Як Віталій Кличко став мером Києва: історичні свідчення

Ще в далекому 2008 році кияни самостійно обрали мера міста, проте Партія Регіонів Віктора Януковича мала інші плани, розповідає “Kyivyes.com.ua”.

Кияни фактично не підтримували діяльність Віктора Федоровича Януковича, тому Партія Регіонів зробила все, щоби не дати шансу проведенню місцевих виборів серед жителів столиці та і взагалі позбавити жителів будь-якого впливу. 

Попереднього мера, Леоніда Черновецького, ліквідували, залишивши йому лише посаду голови Київської міської державної адміністрації. Від Партії Регіонів приставили виконуючого обов’язки Голови – Олександра Попова та всіма методами відтерміновували нові місцеві вибори. 

кличко

Виборчий процес у 2014 році та діяльність Віталія Кличка 

Кияни надзвичайно чекали виборів 25 травня 2014 року і вразили неабиякою активністю. Всі минулі події та Євромайдан спонукали киян до рішучих дій. Жителі міста хотіли антикорупційну владу, прозору діяльність та роботу на благо міста. 

Віталій Кличко від партії “Удар” мав чималий рейтинг на посаду Президента України, проте підтримав Петра Порошенка і не став висувати свою кандидатуру на посаду головнокомандувача.  На виборах мера столиці Віталій Кличко отримав 56,7% голосів, а також указом Президента став Головою КМДА.

На повторних виборах восени 2015 року Віталій Кличко також одержав перемогу та згідно уставу припинив діяльність на посту голови партії.

Віталій Кличко почав свою політичну кар’єру ще у 2004 році, підтримуючи Віктора Ющенка. У 2006 році вперше змагався за посаду Голови міста, проте зазнав поразку, як і під час виборів 2008 року. У 2012 році Віталій Кличко став народним депутатом фракції Удар у Верховній Раді.

У 2013 році у Віталія Кличка з Віктором Януковичем виник конфлікт через створення законопроєкта, який підтримала більшість і в першу чергу Партія Регіонів, про його заборону болотуватися в Президенти України, адже він мав право постійного проживання на території Німеччини, тому вважався людиною, яка не проживає в Україні. В результаті Віталій Кличко вважав ці дії неправомірними і звинуватив у цьому тодішнього Президента. 

За даними різних рейтингів киян довіра до Віталія Кличка в перші роки роботи на посаді мера знизилась. Зараз жителі міста розділились: є і задоволені його роботою за 5 років, проте є і негативні відгуки. Проте, вирішальними стануть наступні вибори на посаду міського Голови. 

.,.,.,.