Четвер, 28 Березня, 2024

Землі на всіх не вистачить: ось де найбільше хабарництво і корупція

Навколо Земельної реформи здійнявся цілий бунт населення, проте згоди на старт ще не було. Але, окрім продажу землі, є вірші проблеми. Кожний громадянин має право на отримання 6 га землі від держави безкоштовно. Далі розповість “Kyivyes.com.ua”.

Яка земля надається безкоштовно?

Згідно статті 121 земельного кодексу України кожний громадянин має право на приватизацію землі: 

  • для ведення фермерського господарства 4 га в середньому, 
  • для особистої сільськогосподарської діяльності не більше 2 га,
  • для садівницької діяльності не більше 12 соток
  • Для будівництва житлових або господарських будівель від 10 до 25 соток залежно від міста чи села
  • Для будування дачі до 10 соток
  • Для індивідуального гаражу не більше однієї сотки.

Кожна особа може скористатися кожним видом лише один раз, добрати невистачаюче від норми 6 га не можна. Розмір наданої землі вирішується на розсуд державних органів. 

Чому не вистачає землі для всіх громадян України?

Отримати землю всім громадянам України неможливо. Вся територія України становить приблизно 60 мільйонів гектарів, в той час як населення становить приблизно 40 мільйонів. Тим паче інформація, яку надає Держгеокадастр свідчить, що такою послугою скористалися близько 20 мільйонів українців, які більше не претендують на землю, але є ще щонайменше 20 мільйонів претендентів, яким повинні надати 120 мільйонів гектарів, але такої кількості вільної землі не буде навіть, якщо врахувати всі заповідники, ліси і дороги. До того ж щодня народжуються нові українці, які теж стають претендентами на отримання землі, а її найближчим часом не буде зовсім. Враховуючи це, вже давно земля стала не безоплатною можливістю для громадян, а даниною для обраних. 

Земля

Які складнощі виникають під час отримання?

Через малу кількість вільної землі ситуація по отриманню вирішується в сторону “обраних”, тобто тих, хто надає право на землі за допомогою хабарництва. Якщо звичайний громадянин підготує всі документи та подасть їх у відділення місцевої адміністрації йому відмовлять. До того ж законодавством заборонено вести облік наданих земель, тобто інформація про отримання землі від держави ніде не фіксується і фактично одна людина може користуватися цим багато разів. 

Для того, щоб отримати землю потрібно спочатку знайти вільну територію самостійно або за допомогою Держгеокадастру. Останній буде робити пошук місяц і за цей час вільне місце вже дістанеться іншому “щасливчику”, який має зв’язки. 

Яка мета надання землі українцям?

Поки тривають спірні звинувачення по новому закону на продаж землі, який ще досі не прийнятий, корупціонери забирають безкоштовні землі, приватизовують її і чекають високої ціни. Ось так наразі можна побачити, що насправді за цим приховується. Але на початку ця програма створювалась для допомоги громадянам, в першу чергу, яким вона необхідна. Але на практиці ситуація зовсім інша. Влада спеціально затягує розгляди поданих заяв, щоб віддати її своїм людям. Заради отримання безкоштовної землі люди продають державні посади аби бути ближче.

Як можна вирішити цю ситуацію?

Ситуацію вирішити складно. Потрібно використовувати комплексний підхід. Щонайменше, вести облік громадян, які отримали землю і контролювати цей процес. Також контролювати, щоб землю не продавали щонайменше 5 років та обов’язковою умовою для земель в сільській місцевості проживання і наявність сільського господарства. Можливо, лише тоді землю зможуть отримати ті, хто її дійсно потребує. 

.,.,.,.