Вторник, 19 марта, 2024

Что происходило в первые дни войны возле Офиса президента Украины ?

24 лютого, коли розпочалася війна, президент України разом з дружиною та дітьми перебував в своєму офісі у центрі Києва. У перші години того дня головною метою окупантів було знищити або взяти в полон його та сім’ю, пише kyivyes.com.ua. Про це розповів президент в інтерв’ю журналісту видання «Time» Саймону Шустеру.

Як російські окупанти намагалися захопити Офіс президента?

Вранці першого дня війни Зеленському повідомили, що в самому центрі Києва російські окупанти спустилися на парашутах. Їх було багато, приблизно кілька груп. Вони виконували наказ за максимально швидкий термін захопити Україну — знищити українського лідера та київську владу. За кілька хвилин їм вдалося наблизитися до Офісу президента. Після того, як їх виявили правоохоронці, навколо урядового кварталу почались перестрілки. Їхні постріли чули всі, хто на той момент перебував в Офісі президента, в тому числі Зеленський та його родина.

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данилова, російські військові намагалися кілька разів зайти в президентський офіс, тому в центрі Києва було багато перестрілок:

«Перестрілок біля Офісу президента у перші дні було чимало. Я не хочу говорити про кількість людей, які воювали у перші дні, та ДРГ, які були на території. Ви думайте, що вони були непідготовленими? Було прикладено багато зусиль, щоб їх зупинити», — сказав він в інтерв’ю ВВС.

Російські групи ДРГ кілька разів хотіли оточити Офіс президента. Також вони робили все, щоб знищити оборону: стріляли, влаштовували бої у центрі Києва, використовували військову артилерію. В той момент чиновники вимкнули світло і зміцнювали Офіс президента всім, чим могли, наприклад, мішками, захисними конструкціями. Через деякий час правоохоронці привезли для них і президента бронежилети та автомати.

Як пізніше з’ясувалося, окупанти були добре підготовлені та мали запасні плани дій, але більшість українських захисників таки змогли дати їм відсічь. За словами керівника Офісу президента Олексія Арестовича, після початку війни вони двічі штурмували президентську адміністрацію, але в результаті зазнали невдачі. Незважаючи на військовий досвід російських ДРГ та кілька підготовлених тактик захоплення президентського офісу, співробітники київської поліції та армії змогли зупинити перестрілки. В результаті деякі окупанти були поранені, а іншим довелося добровільно відступити.

Скільки було спроб вбити або взяти в полон Зеленського і що він про це думає?

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вже було 10 спроб його вбити чи взяти в полон. Він погодився з думкою українських та зарубіжних журналістів щодо того, що він є головною метою для Росії. На його думку, поки в Україні триває війна, Путін не відмовиться знищити українського лідера:

«Я залишаюся в Києві, хоча я — мета номер один у цій війні», — сказав президент в одному з відеозвернень до громадян. 

Також він назвав Путіна військовим злочинцем, як і тих, хто прийшов на українську землю і почав воювати проти мирних жителів: 

«Я вважаю, що всі люди, які прийшли на нашу землю, всі, хто віддавали накази, всі солдати, які стріляли. Вони всі військові злочинці», — заявив глава держави.

Володимир Зеленський зізнався, що не боїться спроб його вбити або взяти в полон. Він підтвердив той факт, що було 10 невдалих спроб знищити його як президента та, таким чином, скоїти політичний злочин в Україні і спробувати захопити владу: 

«10 спроб — це не так багато і не так страшно. Я думаю, що у президента російської федерації набагато більше проблем, судячи з відношення усього світу до його політики. Я думаю, що те, що пережили всі ми і переживаємо зараз, коли люди сидять у підвалах, їх катують, у колодязях навіть знаходили… Думаю, у мене більш-менш ситуація не така страшна… Мені страшно за людей, особливо за сім’ї, які втратили близьких. у тебе є сім’я, і ​​ти не втратив близьких людей, немає нічого, що не можна виправити і нічого суперстрашного», — сказав глава Української держави.

Навіть після цього президент України відмовився від порад американських політиків залишити Київ з метою особистої безпеки, оскільки вважає правильним залишитися разом українцями та відстоювати права та свободу своєї Батьківщини:

«Це були пропозиції від партнерів. Також всередині України мені говорили люди з безпеки, що це потрібно. Але Україна може втратити інституційність, якщо не буде президента. Я розумів, що це точно не допоможе зміцнити нашу державу», — сказав Зеленський.

.,.,.,.