Вівторок, 19 Березня, 2024

Що в підсумку: дебатам бути чи не бути?

Нинішні вибори багато чому нас навчили, привідкрили завісу і без того невтішної політичної реальності. Ми від душі сміємося над тим, що відбувається – гречка, дебати, аналізи… Але коли починаємо думати про майбутнє, охоплює тривога.

Спроба вдосконалити закон «Про вибори Президента України» у цьому році була здійснена народними депутатами. Зокрема, депутати від партії «Блок Петра Порошенко» і, за сумісництвом, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова зареєстрували законопроект, що передбачає введення в дію вимоги про обов’язкові теледебати кандидатів на пост Президента України в другому турі президентських виборів. Про це Ірина Геращенко повідомила на своїй персональній сторінці в соціальній мережі. Законопроектом також передбачається, що в разі, якщо кандидат відмовляється від дебатів, його заява підлягає анулюванню.

Згідно з документом, розміщеним на сайті Верховної Ради, законопроект пропонує внести відповідні зміни в закон «Про вибори Президента України». Зокрема, до частини п’ятої статті 11 («5. У разі необхідності виборчий процес може включати наступні етапи: …»), пропонується додати новий абзац з таким змістом: «проведення обов’язкових теледебатів».

Однак, як стало відомо kyivyes.com.ua, закон навряд чи буде стосуватися нинішньої передвиборної кампанії. Адже для того, щоб закон був введений в дію, законопроект спочатку підлягає розгляду в комітеті Верховної Ради з питань правової політики. І лише потім виноситься на голосування безпосередньо у ВР.

Як зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець, даний законопроект не буде розглядатися поспіхом та, в разі його прийняття, буде стосуватися вже наступних виборів. Особливої уваги, на думку правозахисника, заслуговує питання про правові підстави для зняття кандидатур, які не брали участь у дебатах.

“Чому вони не прийшли? Їх зупинила поліція на дорозі або спустило колесо, їм не вдалося купити квиток на літак, тому що авіакомпанія відмовилася ці квитки продавати – і тому кандидата знімати з виборів. Такий зовнішній аналіз свідчить про можливість маніпуляцій. В цьому законі ризики не проаналізовані. У будь-якому випадку потрібно обговорення. Я кваліфіковано кажу, що сьогодні регламент не дозволяє перейти до розгляду будь-якого іншого закону, поки ми не завершимо закон про мову”, – прокоментував ситуацію представник профільного Комітету Верховної Ради України.

.,.,.,.